Bitcoin is een ‚gedeeltelijke‘ winkel van waarde, zegt Nouriel Roubini.

In de laatste ontwikkeling die veel mensen in de crypto-ruimte heeft verrast, lijkt professor Nouriel Roubini, die door zijn sceptische opmerkingen over bitcoin en cryptos in het algemeen door een meerderheid in de virtuele valutagemeenschap ‚Dr. Doom‘ wordt genoemd, zijn houding ten opzichte van Bitcoin te hebben verzacht.

In een recent interview verklaarde Roubini dat Bitcoin kan worden beschouwd als een deel van de waarde, omdat het niet gemakkelijk kan worden gedegradeerd zoals bij veel van de andere altcoins het geval is.

„Het is misschien een gedeeltelijke waardeopslag, omdat het, in tegenstelling tot duizenden andere wat ik noem, niet zo gemakkelijk gedebaseerd kan worden omdat er tenminste een algoritme is dat bepaalt hoeveel het aanbod van Bitcoin in de loop van de tijd toeneemt, omdat voor de meeste van die andere, letterlijk, ad hoc wordt gedaan, en ze worden sneller gedebaseerd dan wat de Fed doet“.

Deze verklaring is heel interessant omdat Roubini onlangs nog betoogde dat Bitcoin voorbestemd is om in het ‚museum van mislukte munten‘ te argumenteren met veel andere virtuele valuta’s; terwijl hij ook kritiek had op de stap van PayPal om cryptos als Litecoin en Bitcoin te ondersteunen.

Institutionele beleggers

Het erkennen van de waarde van Bitcoin in dit opzicht benadrukt de status die de crypto de laatste tijd al heeft verworven. Zeker, de ontdooiende houding van PayPal, die ook het geval is bij andere grote instellingen zoals Square Crypto, MicroStrategy, heeft een grote rol gespeeld in deze kwestie.

Op basis van een rapport van Michael Sonnenshein, de Managing Director van Grayscale, is de stroom naar de Bitcoin Trust (GBTC) van Grayscale overigens aanzienlijk hoger dan de huidige stroom van gouden ETF’s. Interessant is dat de bevindingen in het rapport zijn opgesteld door JP Morgan Chase, een van de grootste banken van de Verenigde Staten.

Als we dat in de juiste context plaatsen, blijft Roubini twijfelen aan de toekomst van deze activaklasse. Hij beweert dat het niet schaalbaar is en dat de introductie van Central Bank Digital Currencies (CBDC) uiteindelijk de crypto-sector overbodig zal maken.

Roubini zei al snel dat met een CBDC alle mensen een rekening bij de centrale bank kunnen gebruiken om betalingen te doen. Dat zou een ‚grote revolutie‘ kunnen ontketenen.

„Ze gaan digitale betalingssystemen verdringen, of in de private sector, te beginnen met cryptocurrencies die niet echt valuta zijn.“

Deze opmerkingen van Roubini kunnen een grote rol spelen in de prijsactie die op korte termijn domineert in de bitcoin markt.