Gråskala Bitcoin Trust skruvar detaljhandel (och institutioner) på avgifter

„Institutionell adoption“ har länge varit en berättelse kring Bitcoin, och Grayscale hjälpte till att uppfylla detta med deras förtroende, vilket gav investerare tillgång till Bitcoin Profit stödda säkerheter. Handlare som faktiskt tar steget förlorar emellertid så mycket som 10% av sin investering direkt utanför fladdermallen.

Institutioner är förmodligen ett universalmedel som gör det möjligt för Bitcoin att träffa sex siffror. Grayscale Bitcoin Trust, tidigare „Bitcoin Investment Trust“, grundades i september 2013 för att ge investerare tillgång till Bitcoin utan att behöva förvara sina mynt.

Två år senare gav FINRA Grayscale godkännande för att sälja dessa aktier på marknader utan disk

GBTC ger investerare tillgång till Bitcoin utan de röriga komplikationerna av kylagring, privata nycklar eller hackningsrisk. Genom att förpacka Bitcoin som en traditionell finansiell produkt genom GBTC kan både institutioner och detaljhandel få tillgång till det ursprungliga cryptocurrency.

Ändå betalar investerare en betydande premie för GBTC⁠ – vilket betyder att de inte kan stapla nästan lika många satser. Inte bara det, utan de kan inte ens lösa in dessa Grayscale-aktier för hårt Bitcoin.

Just nu säljer en GBTC-aktie till $ 9,6, vilket motsvarar cirka 1/1 033 av en Bitcoin. För att samla en hel Bitcoin skulle en investerare behöva betala över $ 9 800 dollar till nuvarande priser, och kommer ut till ungefär en $ 670-premie. Dessa investerare tappar ungefär 7% av sina investeringar bara för privilegiet att äga aktier i Grayscales förtroende.

Avgifterna stannar inte där. Investerare måste betala ytterligare 2% per år för „underhåll.“

Samtidigt gör en Ledger Nano S , en populär hårdplånbok, jobbet för ett engångsköp på 59 dollar

Mäklare tar också ett köp av köpet. Den typiska avgiftsmäklaren tar ut för att hyra dessa aktier mellan 3,5-8,5%. Sammantaget kan innehav av 10 000 dollar i GBTC-aktier under tre år resultera i avgifter på 1 000 till 3 000 dollar jämfört med att köpa rak BTC.

Om samma investerare skulle köpa 10 000 dollar i Bitcoin på Coinbase Pro, skulle de förlora bara 50 dollar i växelavgifter.

Oavsett de orimliga avgifterna, är Grayscale övertecknade för dessa värdepapper, och institutionella investerare utgör huvuddelen av sina kunder. Enligt den senaste investeringsrapporten är de totala investeringarna i Grayscale-produkter 504 miljoner dollar under första kvartalet i år, och det finns inget som tyder på att investeringstakten kommer att sakta när som helst snart.

Så nästa gång mormor ringer och frågar om hon ska köpa Bitcoin, låt henne veta att om hon tar steget, borde hon bara hålla sig till vanlig gamla cryptocurrency-utbyten.